Dnes trošku z jiného soudku, ale rozhodně něco, co stojí za zmíňku!
Miluju carrot cake! Vyzkoušela jsem spousty receptů, ale jen ten od MY COOKING DIARY je ten, který mi vyhovuje absolutně nejvíce.
Pojďme si recept rozebrat.
![]() |
Podle MY COOKING DIARY |
- Co se týká mrkve, kupuji většinou tu v plastovém balení (1kg ji tam myslím je) nebo si po kusech vyberu. Ne s natí.
- Mouku používám klasicky polohrubou, ale dort je pak poněkud těžsí. Pravda je, že z celozrnné jsem ho ještě nezkoušela.
- Třtinový cukr je něco, na co, zvlášť při pečení tohohle dortu, nedám dopustit! S klasickým bílým cukrem je dort příšerně sladký. S třtinovým cukrem nemám žádný problém a i korpus je díky němu více hnědší.
- Vanilkový lusk nedávám, když se mi zachce, tak přidám vanilkový cukr, ale spíše nedávám ani jedno.
- Prášek do pečiva dávám, podle zkušeností, zásadně celý. Jinak mi korpus vylítne jen málo.
POSTUP - part 1
Zapnula jsem troubu na 180°C, cca.
Dala jsem do kuchyňského robota vejce s cukrem a olejem. V druhé míse jsem smíchala všechno sypké. Postupně jsem po lžících přidávala sypkou směs do tekuté. Nakonec jsem přidala nastrouhanou mrkev na jemno a na hrubo nastrouhané ořechy. Mám ráda, když jsou v dortu cítit kusy ořechů.
Korpus jsem dala do formy 10 cm vysoké. Spodek jsem vyložila pečícím papírem a boky nechala tak, jak jsou. Korpus se na to zlehka nalepí a vy si ho po upečení pak krásně rovně odříznete. Pečení se ned odhadnout. Já jsem dnes pekla korpus cca 80 minut, ale záleží na druhu horkovzdušné trouby atd.
Po upečení jsem korpus nechala vychladnout nejdříve ve formě, poté, co z lehka vychladl, tak jsem ho rozřízla a nechala vychladnout úplně.
Mezi chlazením korpusu jsem si udělala náplň.
![]() |
Podle MY COOKING DIARY |
- Pužívám na půl MASCARPONE a na půl TVAROH. Nedoporučuji tučný, spíše odtučněný.
- Moučkový cukr...jsem tam zapomněla dát. Ups
- Limetku doporučuji spíše, než citron. Každopádně je to nutnost, protože bez ní je krém tužší a nevýrazný
POSTUP - part 2
Všechno tohle smíchám dohromady. Když je korpus vychladlý, promažu ho. Vršek korpusu pomažu krémem také (takže si nechte něco i na vršek!) a tím i dodělám tvar. Takový fígl je nechat na formě při první třetině pečení alobal, aby byl korpus stejně rovný, ale mě to přijde zbytečné, takže alobal nedávám. Poté nechám do druhého dne zatuhnout a uležet a tramtadadá, je hotovo.
Je fajn ještě dort ozdobit. Doporučuji zasypat z lehka ořechy nebo přidat trošku marcipánu.
S tímhle receptem nelze se nepochlubit a neposlat ho dál. Opravdu všem doporučuji.
Silvie
Celkem se to zdá snadný :) Výsledek na obrázku na opravdu famózní :)
OdpovědětVymazat